MATTIAS PERNHEDEN

Göteborgs golfdistrikt är ganska bortskämt med golfstjärnor. Namn som Fredrik Jacobson, Karin Hjalmarsson, Helen Alfredsson och Henrik Stenson med flera är, eller har varit, världselitgolfare som slagit sina första trevande bollar inom distriktet. Det är också namn som många ickegolfare känner igen. Tyvärr är det inte många som känner igen namnet Mattias Pernheden.

Det var fotbollskompisar som lockade med honom till Göteborgs Golf Klubb i Hovås. Mattias började sent med golfen och 1979 gick han en juniorkurs på klubben och bodde nästan på banan då det var ganska tomt på sommaren.

– Vi juniorer spelade mycket ”crossgolf ” på banan och skapade vår egen stäckning när det var möjligt. Det gjorde att vi blev bra på udda lägen och bara fantasin satte gränserna, minns Mattias.

Som junior tillbringade man inte speciellt mycket tid i klubbhuset men det spelade inte så stor roll då spelet på banan var viktigast för den talangfulle junioren Mattias Pernheden.

– Jag tog mig ner till singelhandicap redan första året, berättar han. Under gymnasietiden åkte Mattias till USA som utbytesstudent, dock inte på ett golfscholarship men det blev mycket golf ändå. Han bodde hos en familj i Cairo, Georgia, och pappan i familjen var pro på Cairo Golf And Country Club.

– Jag spelade ner mig till cirka tre-fyra i handicap under tiden i USA, säger Mattias. Tillbaka hemma i Sverige fortsatte han att spela golf på Göteborgs Golf Klubb och spelet gick bra. Han vann ”nåt DM” och vann tre KM på klubben.

I början på 90-talet vann Mattias en minitourtävling på Delsjö GK och han beslutade sig för att bli yrkesspelare. Fram till 1995 pluggade han till, och jobbade som, Systemvetare och satsade på golfen fullt ut på somrarna. Han kände dock att det inte gick fullt så bra som han hoppats och fokuserade mer på jobbet.

– Det var tufft på SGT, Svenska Golftouren. Kraven ökar på sig själv och motståndet är betydligt tuffare. Jag lyckades inte spela in mer än ”överlevnadspengar” och det blir inte lättare när man spelar om sin lön, säger Mattias och ser eftertänksam ut.

Motståndet var som sagt tuffare och en av de spelare som Mattias ställdes mot var Daniel Chopra, som vi vet gått vidare och vunnit på de flesta tourer världen över.

1996 till 1999 blev en liten vändpunkt. Familjen växte och fokuset skiftade till familjeliv och annat. Barnen växte upp och Mattias och han var innebandytränare för barnens lag i närmare 15 år.

– Golfen hamnade dock aldrig i skymundan. Jag höll igång spelet och var scratchspelare under hela tiden, däremot fick tävlingarna stryka på foten, säger Mattias.

Barnen växte dock upp och runt 2013 kom suget för tävlingsgolf tillbaka. Första tävlingen på Seniortouren H45 gick sådär. Mattias spelade en av tre tävlingar 2013 och säsongen blev ganska stympad på grund av jobb och resor i tjänsten.

– Sedan kände jag mig väl inte riktigt på hugget heller, säger Mattias. 2014 blev ett år helt utan golf då han genomgick en höftoperation men suget fanns där och 2015 blev en nytändning inte minst för att några andra spelare från klubben hakade på.

– Det var dessutom ett roligt gäng och en bra gemenskap på svenska Seniortouren H45, minns Mattias.

2016 ändrades seniortouren H45 till att gälla H50 till 60 och Mattias spelade riktigt bra. Han blev uttagen till Lag-EM i Slovenien. Det svenska laget spelade OK och kom på sjunde plats.

– Sedan rullade det på och jag vann SGF Order of Merit 2016 i H50, berättar Mattias och fortsätter; Jag spelade sju tävlingar på H50-touren.

2017 var ett stabilt år och i det individuella EM i Österrike, Golfclub Schloss Schönborn, kom han åtta eller nia… Minnet sviker lite där. Banan var tuff och smal. Lag-EM var på hemmaplan detta år, på PGA National utanför Malmö.

– Vi kvalade in bland de första åtta, men fick stryk av Irland i kvarten, säger Mattias. Mattias tog också sin första vinst på H50 Seniortour 2017 och slutade tvåa i Order of Merit. Första segern var också en SM-vinst. Inte illa…

Golfen tog fart.

2018 tog Mattias Perhedens golf rejäl fart. Individuella EM spelades på Royal Bled i Slovenien som var nyrenoverad och i riktigt bra skick. Banan var ordentligt tufft uppsatt och väldigt lång. Det hade dessutom regnat så spelarna fick ingenting gratis.

– Jag kom tvåa och det var en stor kick. Det var definitivt det största hittills inom min golf. Jag hade en fin fight med en tysk ända fram till sista hålet där tysken sätter en putt och jag missar min. Det var nervöst, säger Mattias och ler, man måste lära sig att vinna.

Lag-EM spelades på Diamond Golf and Country Club i Österrike och Svenskalaget kvalade in bland de första åtta igen. Återigen fick laget respass i kvartsfinalen.

– Det var lite tufft för matchen gick till särspelshål och jag förlorade min match på 21 hålet. Det var lite surt, säger Mattias när han tänker på det.

Samtidigt kände han att han hörde hemma på den här nivån. 2019 kom första internationella vinsten i individuella senior-EM.

– Jag var ett efter med två hål kvar att spela i Ascona i Schweiz men avslutade med birdie-birdie. Sista putten på 18 var en snygg 9-meters. Tanken när jag ställde upp mig var ”Ingen treputt nu… bara J-LIGT nära… ” Det var en euforisk känsla att se den gå i, skrattar Mattias Pernheden.

I lag-EM dök det envisa kvartsfinalsspöket upp som satte stopp för vidare spel för det svenska laget.

– 2020 var ju inte kul för någon med tanke på pandemin som ställde till det ordentligt. Både individuella EM och Lag-EM spelades, men SGF förbjöd svenskt deltagande och det kändes naturligtvis riktigt trist att inte få försvara min titel, men samtidigt kan jag förstå beslutet, säger Mattias eftertänksamt.

2021 började det röra på sig igen och individuella EM gick på Golf Morfontaine utanför Paris. En fantastik, men väldigt privat bana. Mattias kom fyra. I Lag-EM var kvalspöket där och nafsade igen och Sverige kom på sjunde plats. Mattias vann dock Order of Merit för H50 i Sverige under en något förkortad säsong.

Under 2022 lossnade det rejält. Mattias kom tvåa i individuella EM i Pärnu, Estland. Han tog in fyra slag på första åtta hålen sista dagen men en katastrof-nia på just hål nio grusade förhoppningarna om en vinst.

Lag-EM gick också i Estland och det började inte bra. Både bagage och klubbor var försenade, men när det väl löst sig kvalade Sverige in på tredje plats. Laget vinner första matchen mot Tyskland ganska lätt och kvalspöket var äntligen utdrivet.

– Nu spelade vi om medaljer i semin mot Irland och vi vann med 3-2. Jag hade glädjen att sätta den vinnande putten, myser Mattias.

– I finalen vinner vi över England då Magnus Haglund från Marks GK sätter den vinnande putten på tredje särspelshålet. Vilken glädje! Vilken lättnad!, säger Mattias stolt.

2022 vinner Mattias också sitt andra SM och dessutom Order of Merit för fjärde gången.

Nästa stora tävling för Mattias Pernheden är Consession Cup som är ett slags Senior Ryder Cup mellan Storbritanien-Irland och USA. Storbritanien-Irland har fått mycket stryk och precis som i Ryder Cup har man utökat med några européer och Mattias har haft ögonen på sig från norske kaptenen, Tore Sviland, sedan EM i Slovakien på Sedin Golf Resort.

– Tore hörde av sig för några veckor sedan efter EM i Estland och berättade att jag blivit uttagen till laget. Jag är enormt stolt att ha blivit uttagen, i hård konkurrens, som en av de två seniorerna från kontinentala Europa. Att tävlingen sedan går på Valderama gör det ju inte sämre, myser Mattias Pernheden.

Under 2023 kommer Mattias också att satsa på att kvala in på Senior British Open. Han har försökt två gånger tidigare så han hoppas på tredje gången gillt.

– Mina styrkor är att jag slår långt, för min ålder, och närspelet, putt och chip. Däremot behöver jag slipa på bunkerslag och bli rakare från tee, säger han fundersamt. Trots alla framgångar så är det hemma i Hovås på Göteborgs Golf Klubb han laddar batterierna och sedan 1996 spelar han en fyrboll-bästboll-sämstboll varje vecka med goda vännerna bröderna Ramstedt, Anders och Gunnar och Daniel Strömer. Mattias Pernheden avslutar med att säga att ”golf ska göra folk gladare” och med tanke på hans leende, trots den regniga dagen i Hovås, är det utan tvekan så att han trivs med sin golf och sitt spel.

Text & Foto: CJ Ahl

PUTTEN AVGJORDE!

”2019 kom första internationella vinsten i individuella senior-EM.

– Jag var ett efter med två hål kvar att spela i Ascona i Schweiz men avslutade med birdie-birdie. Sista putten på 18 var en snygg 9-meters. Tanken när jag ställde upp mig var ”Ingen treputt nu… bara J-LIGT nära… ” Det var en euforisk känsla att se den gå i, skrattar Mattias Pernheden.”