Holes-in-one, oavsett om du har haft en massa av dem eller fortfarande jagar den första, så är detta något vi alla strävar efter att få göra. Jakten på den perfekta svingen och få göra en hole-in-one är våra två ”heliga graals” inom golfen. Kanske önskar vi få en hole-in-one så mycket att vi även böjer reglerna något. Men jag är ledsen, att säga det. Holes-in-ones är speciella eftersom de är så sällsynta. Det finns inga genvägar.
Det är därför jag har sammanställt den här praktiska listan som beskriver alla gånger som ett hål-i-ett absolut inte räknas.

1. Efter en Mulligan.
Tråkigt men sant. Låt oss säga att du spelar ett par 3, slår en boll en i vattnet, får en mulligan efter samtycke från dina partners och slå den i hålet. En rolig historia, utan tvekan, men detta räknas inte som ett hål-i-ett.

2. Efter ett straffslag.
På samma sätt som ovanstående är den enda skillnaden att du faktiskt erkänner ditt vattenbesök och även om du slår den i hål så kan det kan inte vara ett hole-in-one, för det är bokstavligen inte ett hål i ett. Det är ett hål i tre. Bara ett par, i svart och vitt på score kortet.

3. Flera försök på samma hål.
Oavsett hur mycket vi älskar Europatourens videor där de få slag efter slag och spelarna gråter blod när bollen inte vill gå i, utan snurrar på hålkanten. Men efter 112 försök så slår de äntligen i den och jublar – de kan jubla hur mycket de vill, det är en bra prestation, men inget hole-in-one.

4. Tillfällig Green.
Denna är lite hård, men du spelar din runda, bra eller dåligt och kommer upp på sista par-3 hålet, som är under reperation. Istället har de klippt upp en tillfällig green och  du sänker såklart slaget, tyvärr för dig ingen hole-in-one och likaså för polarna som gärna druckit lite champagne.

5. Golf simulator.
Jag älskar golfsimulatorer, ett sätt att spela banor som jag aldrig skulle kunna få spela annars, men skulle jag säga att jag gjort en hole-in-one om jag skulle sänka slaget…. Nej.

6. Scramble.
Nej inte ens då, rolig spelform men tyvärr måste hole-in-one ske under en runda som du kan registrera som handicap grundande och det kan man inte med scramble.

7. Udda antal hål/slinga.
När du spelar hål 1-4, genar över fairway avslutar med hål 14-18 för de ligger bättre till, självklart sänker du slaget på 18:e och jublar – men nej, det är inte en hole-in-one i ordets rätta bemärkelse.

8. När någon ”knuffar” i bollen för dig.
Bollen framför dig vinkar fram Er på korthålet, du får till en pärla och stannar 2 cm kort, en av spelarna hjälper den med de sista två centimeterna, kul men ingen hole-in-one.

9. Felaktigt signerat score kort.
Kanske det grymmaste av allt, din spelpartner i tävlingen jublar precis som du, men skriver av någon anledning in en 2:a i score kortet, som du senare signerar och detta leder till diskning och att inget hole-in-one har skett.

10. Träningsrunda.
Du spelar en träningsrunda, slår ibland ett andra slag på inspel och tar några puttar och chippar extra -och för ingen score alls och så plötsligt på korthålet gör du hole-in-one, nej tyvärr…

11. Efter pilsnerboll på första hålet.
Ni har en stående överenskommelse att alla skall komma iväg på ett bra sätt, så ni kör med pilsnerboll på 1:an ett par 5, något som du nyttjar efter duffat ordinarie boll, men pilsnerbollen sitter mitt i fairway och du spelar på, för att senare göra hole-in-one. Nej inte nu heller kan du räkna detta som en äkta hole-in-one.

12. Framför tee markering.
Av någon anledning ser du inte riktigt hur du peggar upp, det blev 5 cm framför tee markeringen och ja då är det inte hole-in-one längre. Tänk om du haft schyssta spelkamrater som berättat om din felaktiga peggning…

13. Fel tee markering.
Du går upp på tee och peggar upp på 54 tee, istället för 59 tee, du råkar helt missa att idag står den långt bak mot normalt. 54 tee är därmed placerade där du brukar slå ut. Jävla otur, för det är ingen hole-in-one.

14. Lånade klubbor.
Du lånar spelpartner nya klubbor för att testa och självklart gör du hole-in-one, så surt för det är inte en hole-in-one.

15. Extra hål.
Vissa banor har ett 19:e hål för att skilja matcher åt, detta skiljehål visar sig vara ett par-3 som du sänker bollen på och vinner matchen, men tyvärr det är inget hole-in-one.

16. Användande av felaktiga klubbor.
Det finns vissa klubbor som är förbjudna, så spelar du med en sådan klubba så räknas inte heller din hole-in-one.