Om man klarar att säga hela namnet på veckans tävling så har man gjort en bra bedrift, men förutom namnet så är tävlingen speciell. Den tar plats i Perth, världen mest ”isolerade” storstad, långt bort på västkusten i Australien. Den är också speciell på det sättet att den är en blandning utav slagspel och matchspel, ett format som jag gillar och tror har en framtid för sig.

156 spelare tar sig igenom 36 hål av golf på dag 1 & 2, därefter dras en kvalgräns som vanligt. 65 spelare går därefter vidare.  De spelar rond 3 och blir därefter endast 24 spelare kvar, till söndagens matchspel. De 8 bästa spelarna efter 3 dagars spel, står över rond 1 av matchspelet och går först in i åttondelarna. Matcherna spelas endast över 6 hål, och är det lika efter sex hål, så spelar de ”sudden death”  på ett ”stadium” hål där publiken kan se allt på nära håll.

Sedan följer kvartsfinal, semifinal och slutligen final – med en vinnare. Detta går snabbt och är publikfriande och gör att även de som ligger runt plats 20 efter 3 dagar kan vinna. Så hände förra året då Aphibarnrat vann tävlingen. Han fick först vinna en ”sudden death” där 9 spelare som delade just 24 platsen gjorde upp om en plats. Efter den ”vinsten” gick han därefter och vann hela tävlingen, starkt gjort.

Så frågan blir följaktligen, vad tycker Ni – skall Europatouren ha fler ”alternativa” tävlingar?

Du har redan röstat!